FI*Bmy-Moumou siberian cats and 
neva masquerade cattery


Siperiankissan historiasta ,,, 

on monta näkemystä, mutta rotu on todennäköisesti alunperin lähtöisin Persian ja Transkaukasian alueelta ja kulkeutunut ihmisten mukana Venäjälle. Todisteita Venäjältä rodusta löytyy 1600 luvun maalauksista ja kirjoituksista. Järjestelmällinen rodun jalostus alkoi vasta 1980 luvun lopulla, kun joukko Venäläisiä rotukissaharrastajia aloitti kasvattamisen valitsemalla Pietarin ja Moskovan kaduilta, sekä hakemalla Siperian ja Venäjän Kaukoidän alueilta tietyntyyppisiä yksilöitä. Yksi ensimäisistä standarteista julkaistiin 1987. Siperiankissan standartit vaihtelevat hieman kattojärjestöstä riippuen. 

Siperiankissa rotuna on hyväksytty WCF (World Cat Federation) 1991-1994, TICA (The International Cat Association) 1992-1996 sekä CFA (Cat Fanciers Association) 2000-2006. 

Siperiankissa hyväksyttiin 1998 FIFé:ssä (Fédération Internationale Féline). Neva Masquerade hyväksyttiin Siperiankissan sisarrotuna 2010. Muissa kattojärjestöissä Neva Masquerade on naamioväritteinen siperiankissa.

    Ensimmäinen Siperiankissa saapui Suomeen 1992. Rotu on kasvattanut suosiotaan lyhyessä ajassa ja Suomessakin rekisteröidään vuosittain lähes 300 yksilöä.

FIFé standardi lyhenneltynä,,,  

Siperiankissa on Kooltaan keskikokoinen, tai suuri, vaikutelman tulisi kuitenkin olla vahva ja "tynnyrimäinen". Naaraat painavat noin 3,5-4,5 kg, urokset 5-8 kg. Pää on hieman leveyttä korkeampi, pehmeästi pyöristynyt ja massiivinen. Korvat ovat keskikokoiset ja sijoittuneet etäälle toisistaan. Nenä on keskipitkä ja leveä, profiilissa kevyt painauma. Lusikkamainen leuka. Jalat keskimittaiset ja vahvat. Silmät suuret, hieman soikeat, etäällä toisistaan. Turkin rakenne on kerroksellinen, selässä päällimmäisenä karkeampi sadeviitta. Kaikki silmien värit on salittu. Turkin väreistä kaikki muut värit ovat sallittuja, lukuunottamatta suklaa, kaneli, lila ja beige, naamioväri on salittu sinisilmäiselle sisarrodulle Neva Masqueradelle.  

Kokonaisuutena, ilmeessä villiä valppautta ja voimaa. 

Siperiankissan kehittyminen täysikasvuiseksi voi viedä jopa neljä vuotta. 

 

Rotuun voi tutustua tarkemmin rotuyhdistysten sivuilla. 

 

*Suomen Neva Masquerade Kissat-Finnish Neva Masquerade Cat Club ry 

 *Siperiankissan Ystävät ry 

 *Suomen siperiankissat ry
FI*Bmy-Moumou


b.my@siperiankissat.fi

Marjut Blomqvist, NURMIJÄRVI